Nazad

#mladiheroji

Veliki umovi Srbije

Da li možete da zamislite koliko je inspiracije, truda i posvećenosti bilo potrebno recimo Tesli, da izmisli jedan od najvećih izuma i istoriji čovečanstva – naizmeničnu struju?

Priču o ovakvoj snazi i rešenosti koje odlikuju i dvojicu mladih ljudi Stefana i Nikolu, njihovom životu, dostignućima i planovima, ispričana je kroz dokumentarni film „Pronalazači Srbije“, koji je premijerno pušten na Telenor YouTube kanalu.

Stefan Velja, maturant novosadske gimnazije bez predznanja iz oblasti medicine, a podstaknut željom da pomogne ocu koji se mučio sa trombom, došao je na ideju da napravi stent – uređaj koji se ubacuje u odgovarajući krvni sud u cilju zaštite vitalnih organa (mozak, srce, pluća) od štetnih posledica tromboembolije. Kada krvni ugrušak naleti na njega, stent ga zaustavlja i hemijski razgradi. „Tromb gard“, kako je nazvao svoj patent je istovremeno bio i ulaznica i za dugo željeni naučni kamp u Helsinkiju.

Dvadesetdvogodišnji student iz Žablja, Nikola Cvejin svoj prvi izum napravio je sa samo dvanaest godina. Želeći da izbegne da se povređuje tupim noževima za duborez na času likovnog, odlučio je da sam napravi električni uređaj kojim će lakše i bezbednije obaviti svoj zadatak. Kako se ispostavilo, ova mini mašina je bila prva svoje vrste u svetu i za nju je dobio nagradu Ruske federacije, kao i nagradu Tesla fest, što ga je dodatno inspirisalo da nastavi sa svojim naučnim radom.

Stefan koji je zbog svog izuma, između ostalog i nosilac ordena prvog reda Kraljevine Belgije ne razlikuje se mnogo od svojih vršnjaka – svira klavir i gitaru, bavi se sportom, igra bridž sa svojom ekipom i predstavlja pozitivan primer kako uz ideju, rad i trud dolaze i veliki rezultati.

Nikola, do danas, ima čak pet zaštićenih pronalazaka za koje je dobio veliki broj nagrada i priznanja. Ovaj mladi čovek je i osnivač i predsednik Udruženja tehničke kulture iz Žablja koje okuplja mlade istraživače. Kako sam kaže, medalja je komad metala koji skuplja prašinu. Znajući šta su prave vrednosti, Nikola kroz zabavu i igru, prenosi svoje znanje i iskustvo i podstiče druge mlade ljude da iskoriste svoj potencijal i znanje i pretoče ih u velika dela kojima menjaju svet oko sebe.

Strast, talenat, vera i rešenost su vrednosti koje Telenor podržava, verujući da su ovi momci primer i podsticaj svim mladim ljudima u Srbiji da krenu u sopstvene poduhvate i ostvarivanje svojih snova. Podelite priču o mladim naučnicima, čiji optimizam predstavlja pozitivan primer mladim ljudima u našoj zemlji.